18 novembar
18. novembar

18. Festival “Raspevani Srem”-Stara Pazova

68168_1504083401576_4679603_n

Festival “Raspevani Srem” tradicionalno se održava 18-i put , 18. novembra 2017.godine u Staroj Pazovi. To je festival mladih pevača slovačkih narodnih pesama, starosne dobi od 15 – 25 godina i kao takav je jedinstven u Vojvodini. Na njemu učestvuju mladi pevački – predstavnici naseljenih mesta Srema, gde žive Slovaci. Ovde se podrazumeva geografski pojam Srem, što znači, da sem naselja Sremskog okruga ( navodimo ona mesta čiji su predstavnici dosad učestvovali na Festivalu: Šid, Erdevik, Ljuba, Bingula, Ašanja, Slankamenački Vinogradi i Stara Pazova), već i mesta grada Beograd (Boljevci i Dobanovci), grada Novog Sada (Lug) i Ilok i Radoš iz Republike Hrvatske.

Cilj ove manifestacije je očuvanje kulturnog nasleđa Slovaka koji žive na prostoru Srema a sama organizacija Festivala je sledeća: najpred se šalju prijave u navedena mesta, i zainteresovano Društvo je u obavezi da prijavi učesnike i da pošalje note za izabrane pesme. Na osnovu poslatih nota šef orkestra raspisuje aranžmane. Nedelju dana uoči takmičarskog dana pozivaju se svi pevači i muzičari na generalnu probu. Proba traje čitav dana, kao i sam koncert.

Organizator 18. Festivala “Raspevani Srem” su MOMS Stara Pazova i SKUD “Heroj Janko Čmelik” koji se zajedničkim snagama trude da svi učesnici i gosti festivala budu zadovoljni  i da iz našeg mesta odnesu lepe uspomene.

Napomena: Organizator zadržava pravo promene plana i programa manifestacije

Video: “Raspevani Srem 2016”

YouTube Preview Image