Vinarija Milanović – Surduk

Vinarija Milanović-Surduk (foto Milan Gordić)

Vinarija Milanović-Surduk (foto Milan Gordić)

Na živopisnoj litici pored Dunava, par desetina metara visokoj u sremskom selu Surduk, smestila se vinarija Milanović. Vlasnik vinarije Dejan Milanović je 2008. godine došao na ideju da zasad od nekoliko redova vinove loze proširi na preko 5 hektara površine. Opredelio se da uzgaja  bele sorte od kojih će nastati ukusna vina Sila, Neoplenta, Italijanki rizling, a od crvenih sorti Probus i Frankovka. Vinarija Milanović je toplom opekom i stilom gradnje zgrade vinarije donela šmek starih vremena i procesa proizvodnje. Preko trema širokog da mogu da stanu prikolice sa grožđem vinska priča uvodi nas pod svodove vinarije u kojoj se ona cela odmotava – od gorzda do čaše. Moderne mašine, tankovi i punilice, magacini sa ambalažom, kancelarije, pa vinska arhiva, konačno i podrum, sa mestima rezervisanim za burad, te kao kruna svega degustaciona sala u kombinaciji drvo, cigla, metal, sjaj sveća i naravo ukusa vina. Kada je vinarija podizana 2010. godine plan je da kapacitet bude 60 000 litara, ali sa novim tehnologijama ta brojka se treba popeti na 100 000 litara. Kako bi vina od autohtonih sorti približila publici Vinarija Milanović često je odredište mnogih vinskih tragača, pre svega vinskih turista. Reakcije onih koji bez predrasuda probaju vina dobijena od „institutskih“ sorti su više nego pozitivna, jer pogotovo stranci nemaju priliku da probaju nešto sasvim domaće. Dok oni koji znaju da je reč o Sili, Neoplanti ili Probusu često imaju već izgrađene stavove o njima i vrlo ih teško menjaju. U svakom slučaju u vinima od odmaćih sorti koja su nastala ukrštanjem svakako ne treba tražiti tragove nekih pređašnjih linija, već treba dozvoliti novim uksima, doduše još mladih vina, iz vinarije u Surduku da pokažu u čaši i na nepcu šta znaju. Crveno vino Probus, kao i bela vina Sila i Neplenta, nosioci su nekoliko medalja za kvalitet.

Vinarija Milanović