Izletišta

Revir - Gajić bara-Stara Pazova

Revir – Gajić bara-Stara Pazova

Revir – Gajić bara-Stara Pazova

Gajić bara nalazi se u ulici Kamenjareva bb u Staroj Pazovi i predstavlja veštačko vodno telo, tačnije stari kop koji je nekad služio za eksploataciju gline i lesa za potrebe staropazovačke ciglane. Naziv  “Gajićka” dobila po staropazovačkoj porodici Gajić koja je izgradila ciglanu.  Duži niz godina nije u funciji, a bara se već godinama koristi kao odmorište za pecaroše. Obale su delimično obrasle trskom i barskim rastinjem. Bara je poribljena, a okolno stanovništvo ovde dolazi na ribolov i rekreaciju. Baru vodom hrane podzemne vode iz freatske izdani, ali i atmosferske vode, mada sam kvalitet i nivo vode često oscilira.
Bara se nalazi na ulazu u Staru Pazovu iz pravca Vojke, sa strane autoputa Beograd-Zagreb, par stotina metara posle spuštanja sa nadvožnjaka, sa leve strane puta, u neposrednoj blizini ciglane u čijem sklopu je inače bila. Nastala je dugogodišnjim iskopavanjem zemlje za pomenutu ciglanu, koja odavno ne funcioniše. Veličine je odprilike kao i većina bara nastalih na pomenuti način, obuhvata 5 hektara zemlje i 5,8 hektara površine pod vodom. Ovde se nalaze zaštićene i strogo zaštićene vrste kao što su labud grbac (signys olor) i mali vranac (phalacrocorax pigmeys).
Kada je ciglana prestala sa radom, bara je pretvorena u neku vrstu jezerceta na kome je bilo moguće pecati uglavnom babušku, a u manjoj meri i šarana, linjaka, soma, kedera, bandara, štuku i smuđa.Jezero je namenjeno za sportski ribolov. Komleksom upravlja Udruženje sportskih ribolovaca Eko ribolov-Stara Pazova.

Belegiške ade

Belegiške ade-Belegiš

 

Belegiške ade-Belegiš

Belegiške ade ime su dobile po selu Belegiš. Naselje Belegiš se nalazi u istočnom delu Srema, na desnoj obali Dunava, oko 36 kilometara severno od Beograda. Smešteno je na teritoriji opštine Stara Pazova, sa oko 3000 stanovnika. Na samom toku Dunava koji se proteže pored Belegiša nalazi se više ada (rečnih ostrva), koje su i dan danas prave male rečne oaze za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova.
Belegiške ade čine turistikči kuriozitet, a svakako su i najatraktivnije i najkvalitetnije destinacije za kupače i nautičare ovog dela Srema i Banata. Ade se nalaze na Dunavu između Belegiša na sremačkoj i Preliva na banatskoj strani. Na većoj adi se nalazi velika peščana plaža koja ni najmanje ne zaostaje za onima na moru, koju krasi peščano dno i drveće koje daje hlad za odmor, što čini ovaj štrand zaista izuzetnim.
Velika ada je najveća ada na ovom delu dunavskog toka od Banovaca do ušća Tise. Na severnom kraju ade nalazi se vrlo popularna i posećena plaža. Na istočnoj strani ade, nalaze se dva do tri rukavca, pogodna za pristajanje i ribolov. Između istočne obale ade i leve obale Dunava, odnosno Velike i Male ade je takozvana pličina pogodna za vožnju glisera, skutera i skijanje na vodi.
Mala ada pripada grupi manjih ostrva, koje se nazivaju Formoza. Vrlo pogodna za pristajanje brodova, sa lepim peščanim plažama i mestima za kampovanje.

Vagani - Golubinci

Vagani – Golubinci

Vagani-Golubinci

Vagani su voćnjaci i vinogradi smešteni u sred pitome sremske ravnice, na krajnjem obodu Fruške gore, što je pogodovalo uzgoju ovih kultura. Predstavljaju tradicionalno izletište Golubinčana, a ime se poneli po potesu Vagani u kojem se nalaze. Ovo je mirna i autentična prirodna sredina sa 15 pudarskih kuća, bez vode i struje kao nekaka davno. Tokom proleća i leta ovde je neizbežna trpeza od vinogradarskih breskvi, krušaka, jabuka, grožđa, ruzmarinske rakije, i nezaobilaznog pudarskog bećarkog paprikaša. Tišinu ponekad remete plašila i klepetuše, i drenov štap koji služe kao odbrana od štetočina.