Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca — Novi Banovci

Hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, Novi Banovci

Hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, Novi Banovci

Hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca nalazi se u Školskoj ulici bb u Novim Banovcima. Željom meštana Novih Banovaca, 1991.godine, osnovan je Inicijativni odbor Srpske pravoslavne crkve za osnivanjem crkvene opštine i uprave parohije u mestu. Po odluci episkopa sremskog gospodina Vasilija ( e. br. 697 od 18.09.1991.) osniva se crkvena opština i parohija u Novim Banovcima, koju je vodio paroh starobanovački.

Ulaz u hram

Ulaz u hram

Osvećenje temelja započetog hrama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, 28. avgusta 1992. godine izvršio je njegovo preosveštenstvo gospodin Vasilije, episkop sremski. Ovo zdanje podignuto je po nacrtima arhitekte Mileta Zeca i građevinskog inženjera Marka Babića u vizantijskom stilu. Sveštenik je liturgiju služio nedeljom i praznicima, na temeljima započetog hrama, pod vedrim nebom. Dolaskom protojereja Sime Višekruna nastavlja se gradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a sa pokloničkog putovanja, iz manastira Ostrog donet je kamen koji je obrađen i uzidan iznad ulaznih vrata na zapadnoj strani hrama u Novim Banovcima. Crkvena zvona su osvećena i postavljena 29. marta 1998. godine i prvi put su zazvonila, zahvaljujući darodavcima porodici Kotarac iz Novih Banovaca.

Ikonostas

Ikonostas

Nekoliko meseci kasnije 16. septembra 1998. godine postavljen je krst na zvoniku i glavnoj kupoli hrama. Tako je crkva sazidana, pokrivena i omalterisana, urađeni su celokupni stolarski poslovi i postavljena tri zvona, kao i ikonostas, koji je zajedno sa pevnicama izradio Milovan Bulatović, a oslikao Rade Sarić. Živopis izvodi Mihajlo Đember. Na Veliki petak 2014.godine, u hramu je postavljen i osvećen monumentalni, okovani, drveni krst, kojeg je priložio Goran Bolić iz Busija.

Živopis hrama

Živopis hrama

Dan Svetog Vasilija Ostroškog, patrona hrama i zaštitnika mesta obeležava se 12. maja. Vasilije Ostroški je bio rodom iz Popova polja u Hercegovini. Rođen je najverovatnije 1610. godine a kao dečak je stupio u trebinjski manastir gde se zamonašio. Godine 1639. postao je episkop Zapadnohercegovačke eparhije.Vreme je provodio u postu i molitvi u pećini na ostroškim stenama. Obilazio je sela svoje duhovne pastve, želeći da stanovništvo održi u veri, nadi i spasenju. Blažena smrt Vasilija Ostroškog nastupila je 12. maja 1671.godine. U najmračnijim vremenima za srpski narod pod turskom vlašću, lik Svetog Vasilija osvetljavao je život vernika. Kult svetitelja je poštovan vekovima u duši naših naroda i ostao je simbol pravoslavne vere. U ovoj parohiji nema starina, značajnijih relikvija, kao ni parohijskog i Svetosavskog doma.
Literatura:
Milka Mijajlović, Novi Banovci kroz istoriju, Nova Pazova, 2003.
Srđan Ercegan, Spomenica vladičanstva sremskog, Sremski Karlovci, 2014.