Ture

Pazova u srcu, srce u ravnici

Opština Stara Pazova je smeštena skoro na pola puta između dva najveća grada u zemlji, u jugoistočnom Sremu. Na 351 km kvadratnih nalazi se devet mesta, i opština se diči svojom kulturnom, nacionalnom i religijskom raznolikošću. U skladu sa svojim mentalitetom (ponašanjem) i podnevljem naselja staropazovačke opštine neguju i čuvaju od zaborava stare običaje, tradicionalna jela i poslastice, rukotvorine, stare zanate i domaću radinost.

Prošetajte sa nama palanačkim ulicama i obiđite naše lepe znamenitosti…

Evangelička a.v crkva Zgrada Slovačke evangeličke crkve potiče iz 1788. godine, tačnije izgrađena je 1771. godine ali je tek 17 godina kasnije u potpunosti završena, a svoj tadašnji oblik i dimeznije zadržava do današnjih dana. Jedan od najznačajnih sveštenika, Vladimir Hurban, još od 1874. godine vodio je borbu za osamostaljenje slovačke evangelističke crkve u Hrvatskoj i Sloveniji od Mađara. U okviru crkvenog obilaska moguće je obići i Parohijski dom. Ova monumentalna građevina je izgradjena godine 1894. Bio je centar gde se sustretala slovačka inteligencija i iz nje su potekle inicijative kulturnog i društvenog razvoja Stare Pazove. U prošlosti u njoj su živele svešteničke porodice Hurban, Vereš, Balaž, Andrašik, koje su uvek gajile dobre multietničke odnose.
Slovački dom izgrađen je kad i crkvena zgrada 1894. godine. U domu je moguće posetiti staru slovaču sobu. Ova etno soba je prikaz slovačke prednje sobe u Staroj Pazovi. Nekada se ova soba zvala STAJAĆA SOBA. Ovakve sobe sa belim jastucima i perinama- dunjama i belim plahtama datiraju od početka XIX veka. Nameštanjem ove sobe SKUD “Heroj Janko Čmelik“ želi da sačuva od zaborava svoju slovačku tradiciju i običaje.
Muzej Janka Čmelika je rodna kuća učesnika NOB-a i narodnog heroja Janka Čmelika, zaštićena kao objekat memorijalne arhitekture od 1919. do 1940. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini centra Stare Pazove. Pri obilasku muzeja moguće je pogledati stalnu postavku u vidu ličnih predmeta iz života ovog heroja, kao i etno postavku koja kroz stare predmete kazuje nekadašnji život Slovaka u Staroj Pazovi.
Nacionalna kuća fudbala- U poslednjih par godina opština se reklamira i po čuvenoj Kući fudbala. U grandioznom kompleksu Kuće srpskog fudbala nalaze se sledeći sadržaji: četiri fudbalska terena s prirodnom travom (atletska staza), jedan fudbalski teren sa veštačkom travom, jedan teniski teren sa betonskom podlogom. Objekat obuhvata centralni hol, smeštajni blok sa 64 dvokrevetne sobe i četiri apartmana, poslovni blok, restoran s kuhinjom, dve konferencijske sale, sportski servis, teretanu, wellness centar i sportsku halu.

Dalje putovanje nastavljamo za čuveno ruzmarinsko selo Golubince. Pošto se dolazi iz pravca Pazove u Golubincima se prvo posećuju kotobanje.

Lepšanovića kotobanja Golubinačke kotobanje predstavljaju remek dela narodnog graditeljstva. Građene su najčešće početkom XX veka, ova kotobanja je izgrađena pre tačno sto godina. Rad su lokalnih neimara iz porodice Dešić, građene su od hrastovine tako da su tesari mogli da eksperimentišu u svojoj kreativnosti. Lepšanovićoj kotobanji zbog lepote i grandioznosti meštani tepaju čardak. Jedini su spomenici kulture od izuzetnog značaja u našoj opštini.
Pravoslavna crkva je građena u baroknom stilu od 1784. do 1788. godine, a posvećena je Vavedenju presvete Bogordice. Poseduje vredan ikonostas iz XVIII veka, čije je najstarije delove oslikao poznati vojvođanski slikar Dimitrije Bačević.
Katolička crkva je izgrađen sto godina nakon pravoslavne crkve, tačnije 1885. godine. Posvećena je svetom Jurju ili svetom Đurđu mučeniku, i po njoj ceo taj šor nosi naziv. U crkvi se izdvajaju lepi vitraži, svetog Antuna i svetog Josipa, a predstavljaju rad zagrebačkog umetnika Pavala Sušilovića, kao i vredne orgulje iz XIX veka.
Dvorac „Šlos“ predstavlja najstariji i najznačajniji kuturno-istorijski objekat kako Golubinaca tako i same opštine Stara Pazova. Izgrađen je 1767. godine za potrebe oficira IX kompanije Slavonsko-sremske husarske regimente. Pored arhitektonske dvorac ima i značajnu istorijsku vrednost jer je u njemu boravio Vožd Karađorđe 1813. godine. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.
Hram „Vodica“ posvećen je prenosu moštiju svetog oca Nikolaja, sagrađena je 1889. godine. Smeštena je u potesu Donjih njiva, u jugozapanom delu atara par kilometara od samog sela. Upravo zahvaljući ovom hramu nastala je i likovna kolonija Vodica koja datira još od 1999. godine.
Vagani su čuveno izletište meštana Golubinaca, koje čine voćnjaci i vinogradi u sred ravnice. Ovaj ambijent čini mirna, netaknuta i autentična prirodna sredina sa 15-tak pudarskih kućica bez vode i struje baš kao nekada davno.
U Golubincima je još moguće obići specifičnu ulicu Prkos u kojoj je smeštena i stara sremačka kuća, etno kuća „Porodice Purić“.
U saradnji sa HKPD „Tomislavom“ u cilju obogaćivanja sadržaja moguće je upriličiti kvalitetan program koji se sastoji od prikaza pokladnog običaja „Mačkara“ i tradicionalne „Sremske svadbe“.
U našoj opštinskoj turi možete posetiti i naše podunavlje, gde je moguće obići lepu vinariju Milanović u Surduku, sa romantičnim pogledom na Dunav. Na mestu gde Dunav hvata zalet da se sjuri prema Beogradu, na mestu gde je priroda izrezbarila Frušku goru u živopisnu liticu, smestilo se sremsko mesto Surduk, a u njemu Vinarija Milanović. Baš na odsečenoj obali par desetina metara iznad Dunava nikao je 2008. prvi vinograd Dejana Milanovića, vlasnika istoimene vinarije.
Potom se može posetiti KK „Mirela“ u Belegišu, koji poseduje pansion za konje sa ispustom i manježom, takođe i organizuje školu jahanja, vožnju fijakerom kroz selo i voznju fijakerom za svadbe i iznajmljivanje konja za sve svečanosti.
Put se dalje nastavlja u Nove Banovce gde možete posetiti muzej Macura. Muzej „Macura“ ili Zenit 1 u Novim Banovcima – Muzej Macura, smešten je u Novim Banovcima, a pruža posetiocima više mogućnosti, osim uživanja u jednoj od najvećih privatnih kolekcija neoavangardne umetnosti na ovim prostorima, takođe su u prilici i da se prošetaju voćnjakom, sami sebi skuvaju kafu, odmore se sedeći na stolicama koje su i izložbene i funkcionalne.
Magacin Macura ili Zenit 4 zamišljen je kao mesto za „arhiviranje najrazličitijih umetničlkih postupaka i za reviziju svega što nam se događalo. Nekadašnji rudnik hleba postao je rudnik nade”. U  Magacinu su arhivirani dokumenti o umetnosti i radu grupe Gorgona– Josipa Vanište, Ere Milivojevića, Gergelja Urkoma, Brace Dimitrijevića, Koste Bogdanovića, Marine Abramović, Olge Jevrić, Vladana Radovanovića, Jozefa Bojsa…
Belegiške ade ime su dobile po selu Belegiš. Velika belegiška ada je najveća ada na ovom delu dunavskog toka od Banovaca do ušća Tise. Na severnom kraju ade nalazi se vrlo popularna i posećena peščana plaža, a na istočnoj strani ade postoje dva do tri rukavca pogodna za pristajanje i ribolov.

Od sportsko-rekreativnih sadržaja kupališnog karaktera izdvajaju se:

“Pazovački” bazeni izgrađeni su u želji da se unapredi i poboljša zdravstveni, sportski i rekreativni život građana, nalaze se na magistralnom putu između Stare i Nove Pazove. Na ovom putnom pravcu ujedno je izgrađena biciklistička i pešačka staza, dužine oko 3,5 km, koja je osvetljena i lepo uređena.
Bazeni “Horizont” nalaze se u Surduku, na obali Dunava i čine pet najmodernije opremljenih bazena okruženih prirodom i spektakularnim pogledom na Dunav. U narednom periodu je planirana izgradnja teniskog terena, hotela, marina za čamce, zatvoreni olimpijski bazen, kamp,…
Sportsko-rekreativni centar “POSEIDON” se nalazi u Starim Banovcima, na samo pola sata vožnje od Beograda. Uz dva bazena, jacuzzi kade, restoran, kafiće, parking, ovaj kompleks nudi niz zabavno-rekreativnih mogućnosti.