Večeri i noći Ilije Žarkovića – Žabara – Golubinci

Manifestacija “Večeri i noći Ilije Žarkovića-Žabara” održaće se u Golubincima u septembru 2024. godine u čast poznatog golubinačkog muzičara i pesnika.

Ilija Žarković je rođen u Golubincima 1947. godine, a preminuo je 2009. godine. Pored rada kao pisca, poznat je bio i kao muzičar, kompozitor tamburaške muzike, istraživač i svestrani umetnik. Bio je aktivan član HKPD „Tomislav“ u Golubincima. Pisao je na hrvatskom i na srpskom jeziku. Sakupljao je dela hrvatskog narodnog stvaralaštva. Njegove pesme su mu tematski vezane za sremsko selo Golubince, kao i za ljude i događaje, koje je Žarković u svojim delima ovekovečio.

Pored toga što je zapisao brojna narodna usmena dela (anegdote, pesme), ostao je upamćen i po tome što je za te tekstove napravio i muziku. U muzičkim krugovima je poznat kao prvi rok muzičar u Sremu. Snimio je rok album 70-tih godina prošlog veka sa svojom grupom „Vis Asteroidi“ iz Golubinaca. Singlicu su 1980. godine objavili za PGP RTB, gde je Ilija bio kompozitor i aranžer. U ovom sastavu svirao je sve do 2007. godine kada se okrenuo tamburaškoj muzici. Svirao je u Golubinačkim tamburašima i Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Tomislav“. Bio je član Društva hrvatskih književnika, a primljen je u to društvo prilikom održavanja Nedelje vojvođanskih Hrvata u Zagrebu. Učestvovao je i na pesničkim susretima „Lira naiva„, a sarađivao je i sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. Njegova najznačajnija dela su “Lice Ravnice”, “Iz naše avlije i iz komšiluka”, “I ni tamo ni ovamo”, “Tanke žice tamburice”, “Svirac svira”, “Zaboravljeni rečnik ruzmarinskog Srema”, “Zaboravljen rečnik”-govor golubinačkog kraja itd. Svojim delima je ušao u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji. Od nagrada i priznanja najnačajnije su nagrade na tamburaškim festivalima “Vojvođanske žice”, “Zlatna tamburica” i 2. mesto na mitrovačkom Festivalu tambure.

Organizator manifestacije je HKPD “Tomislav” iz Golubinaca a pokrovitelj je Opština Stara Pazova i MZ Golubinci.

Napomena: Organizator zadržava pravo promene plana i programa manifestacije

Video: „Večeri i noći Ilije Žarkovića – Žabara 2019.“
https://www.youtube.com/watch?v=Ysj1B20uCN0

Povezani tekstovi