Izletišta

Revir – Gajić bara – Stara Pazova

Gajić bara nalazi se u ulici Kamenjareva bb u Staroj Pazovi i predstavlja veštačko vodno telo, tačnije stari kop koji je nekad služio za eksploataciju gline i lesa za potrebe staropazovačke ciglane. Naziv  „Gajićka“ dobila po staropazovačkoj porodici Gajić koja je izgradila ciglanu.  Duži niz godina nije u funciji, a bara se već godinama koristi kao odmorište za pecaroše. Obale su delimično obrasle trskom i barskim rastinjem. Bara je poribljena, a okolno stanovništvo ovde dolazi na ribolov i rekreaciju. Baru vodom hrane podzemne vode iz freatske izdani, ali i atmosferske vode, mada sam kvalitet i nivo vode često oscilira.
Bara se nalazi na ulazu u Staru Pazovu iz pravca Vojke, sa strane autoputa BeograđZagreb, par stotina metara posle spuštanja sa nadvožnjaka, sa leve strane puta, u neposrednoj blizini ciglane u čijem sklopu je inače bila. Nastala je dugogodišnjim iskopavanjem zemlje za pomenutu ciglanu, koja odavno ne funcioniše. Veličine je odprilike kao i većina bara nastalih na pomenuti način, obuhvata 5 hektara zemlje i 5,8 hektara površine pod vodom. Ovde se nalaze zaštićene i strogo zaštićene vrste kao što su labud grbac (signys olor) i mali vranac (phalacrocorax pigmeys).
Kada je ciglana prestala sa radom, bara je pretvorena u neku vrstu jezerceta na kome je bilo moguće pecati uglavnom babušku, a u manjoj meri i šarana, linjaka, soma, kedera, bandara, štuku i smuđa.Jezero je namenjeno za sportski ribolov. Komleksom upravlja Udruženje sportskih ribolovaca Eko ribolov-Stara Pazova.

Belegiške ade – Belegiš

Belegiške ade ime su dobile po selu Belegiš. Naselje Belegiš se nalazi u istočnom delu Srema, na desnoj obali Dunava, oko 36 kilometara severno od Beograda. Smešteno je na teritoriji opštine Stara Pazova, sa oko 3000 stanovnika. Na samom toku Dunava koji se proteže pored Belegiša nalazi se više ada (rečnih ostrva), koje su i dan danas prave male rečne oaze za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova.
Belegiške ade čine turistikči kuriozitet, a svakako su i najatraktivnije i najkvalitetnije destinacije za kupače i nautičare ovog dela Srema i Banata. Ade se nalaze na Dunavu između Belegiša na sremačkoj i Preliva na banatskoj strani. Na većoj adi se nalazi velika peščana plaža koja ni najmanje ne zaostaje za onima na moru, koju krasi peščano dno i drveće koje daje hlad za odmor, što čini ovaj štrand zaista izuzetnim.
Velika ada je najveća ada na ovom delu dunavskog toka od Banovaca do ušća Tise. Na severnom kraju ade nalazi se vrlo popularna i posećena plaža. Na istočnoj strani ade, nalaze se dva do tri rukavca, pogodna za pristajanje i ribolov. Između istočne obale ade i leve obale Dunava, odnosno Velike i Male ade je takozvana pličina pogodna za vožnju glisera, skutera i skijanje na vodi.
Mala ada pripada grupi manjih ostrva, koje se nazivaju Formoza. Vrlo pogodna za pristajanje brodova, sa lepim peščanim plažama i mestima za kampovanje.

Dream Danube Home – Belegiš
Najlepši pogled na Dunav
Najlepši pogled na Dunav u Belegišu – foto Dream Danube Home

Na najlepšem prostoru u Belegišu, sa spektakularnim pogledom na Dunav i Beograd ( oko 20 kilometara vazdužnom linijom), nalazi se Dream Danube Home. Kompleks je ukupne površine oko 60 ari sa uređenim travnjakom i održavanim zelenilom pokriven sistemom za zalivanje. Oko celog kompleksa (oko 170m) je ograda od tuja. Na placu je formirano više grupa već odraslih stabala plemenitih četinara i lišćara (kedrovi, borovi, breze, ginko, čempresi, tise…). Na raspolaganju su na svim placevima plin, trofazna sruja, gradski vodovod, Total TV, oprema za wireless.

Pogled na peščanu plažu
Pogled na peščanu plažu u Belegišu – foto Dream Danube Home

Zamišljen kao prostor za odmor i druženje, tokom godina prerastao je u nešto više. Naši prijatelji i njihovi prijatelji su rado dolazili i uvek želeli da se vrate. Poslovni partneri nikada nisu ostajali ravnodušni posle nebrojnih poseta. Učestala putovanja svih članova porodice po svetu su rezltirala idejom da svet dođe kod nas i sa nama podeli ovaj ambijent snova. Nije toliko važno da li će se najaviti zaljubljeni par i ostati nekoliko sati i nekoliko dana potpuno sami, da li će na proslavi rođendana biti 10 ili 250 zvanica, da li će se kolege jedne firme zbližiti igrajući basket, odbojku ili fudbal, da li će uspešna kompanija podeliti svoje rezultate sa partnerima, da li će biciklisti sa dunavske rute svratiti na dan ili pet, najvažnije je da podele radost prostora i uvek se sa zadovoljstvom vraćaju. Idealno za individualni odmor, proslave, žurke, ali i za seoski turizam, uz minimalna ulaganja. Više informacija možete dobiti na tel: 063/205-275  ili preko sajta http://www.dreamdanubehome.com

Oaza prirode–pešačko–rekreativna staza – Belegiš

U okviru prelepog područja u Belegišu, na samoj obali Dunava, uređena je pešačka staza kako bi ljubiteljima prirode približili lepote ovog zaista unikatnog i prirodnog bisera naše opštine. Staza je dužine 10 km i osmišljena je da pokrije sve najlepše što ovo mesto ima da ponudi. Polazna tačka staze nas vodi kroz prerijsku vegetaciju dok se sa desne strane nalaze zakonom zaštićene zanimljive geološke formacije – lesne zaravni koje su takođe stanište mnogobrojnih retkih vrsta ptica. Dalje kroz šumsku vegetaciju staza nas vodi na prelepu baru Petrinci, posle koje se stiže u drugi deo šume, da bi na kraju izašla na poljski put. Nekoliko kilometara kasnije, izlazi se na sam Dunav kroz takođe manji šumski deo, da bi se posle izlaska iz tog dela glavnim stazama vratili na polaznu tačku. Cilj ove staze je promovisanje prirodnih lepota našeg okruga, planinarenja, zdravog života kao i povećanje turističkog potencijala opštine Stara Pazova. Staza je izrađena u saradnji PSD Stara Pazova sa lokalnom fondacijom Stara Pazova, koja je usvojila projekat Oaze prirode Belegiš i finansijski pomogla izradu istog.
E-mail: info@psdstarapazova.com
Sajt:https://psdstarapazova.com

Vagani – Golubinci

Vagani su voćnjaci i vinogradi smešteni u sred pitome sremske ravnice, na krajnjem obodu Fruške gore, što je pogodovalo uzgoju ovih kultura. Predstavljaju tradicionalno izletište Golubinčana, a ime se poneli po potesu Vagani u kojem se nalaze. Ovo je mirna i autentična prirodna sredina sa 15 pudarskih kuća, bez vode i struje kao nekaka davno. Tokom proleća i leta ovde je neizbežna trpeza od vinogradarskih breskvi, krušaka, jabuka, grožđa, ruzmarinske rakije, i nezaobilaznog pudarskog bećarkog paprikaša. Tišinu ponekad remete plašila i klepetuše, i drenov štap koji služe kao odbrana od štetočina.

Povezani tekstovi