О манифестацијама

У општини Стара Пазова одржава се велики број манифестација различитог карактера. Најчешће су манифесатције културног, спортског, привредног и туристичког значаја, чији је главни покровитељ Општина Стара Пазова. Туристичка организација општине Стара Пазова организује, помаже и подржава многе манифестације. Међу најзначајније туристичке манифестације спадају:

Гастро Срем

Савремено доба донело је велике промене где се губе традиционални начини ишране али зато је ту „Гастро Срем“, као јединствена манифестација на овом простору која ће кроз богату гастрономску, културну, туристичку и едукативну понуду спојити традиционално и савремено доба. Манифестација ће посетиоцима дочарати амбијенталну средину, кроз гастрономију на један софистициран начин, приказаће се кулутурно историјско наслеђе Срема.

Фијакеријаде

Месец септембар је месец фијакеријада у општини Стара Пазова. Смотре и такмичења парадних запрега и фијакера традиционално се одржавају у већини општинских места. Организују се почетком септембра у Голубинцима, затим 21. септембра у Старим Бановцима, и крајем месеца у Сурдуку. Окупљају велики број љубитеља коња и коњичких сопртова из свих делова Срема и шире. Фијакеријаде негују коњарство и чувају од заборава дух минулих времена.

Мачкаре

40 дана пре католичког Ускрса- представљају стари покладни обичај који се традиционално одржава већ 200 година у Голубинцима, а зависно од поклада организује се у фебруару или марту. Манифестација траје три дана, почиње “Балом под маскама”, наредни дан је “Маскембал” где се такмиче и нагрђују маске, а последњи дан је Карневал односно дефиле на коме учествује преко 500 маски.

Related posts