Становништво

Према попису из 2011. године у општини Стара Пазова живело је 65.792 становника. Уследио је пад популације у односу на попис из 2002. године када је овде живело 67.576 становника. Природни прираштај последњих година нажалост има негативан тренд и износи -1,6 ‰.
Унутар општине густине насељености варирају и најмање становника живи у Крњешевцима, а највише у Новој Пазови и Новим Бановцима. Према последњем попису удео женског становништва на територији општине Стара Пазова претекао је мушку популацију, јер је износио 33460 што је за 1130 особа женског пола више.
Општина Стара Пазова је позната по разноликој етничкој структури, а самим тим и конфесионој и културној. Најбројни народ чине Срби, после њих следе Словаци, Хрвати, Роми и други народи. Словачка заједница је до другог светског рата била доминатнија у Старој Пазови, а и данас је највећа заједница у нашој земљи. На ово подручје словачки народ се досељава у другој половини XVIII века, и до данашњих дана успео је да очува свој језик, народну културу, ношњу и обичаје. Окосницу њихове традиције чине основна школа на словачком језику “Херој Јанко Чмелик”, СКУД “Херој Јанко Чмелик”, фолклорни ансамбл “Класје”, позоришна група “ВХВ”, Евангеличка а.в. Црква, радио програм РТВ Старе Пазове на словачком језику,…
Хрватска заједница је трећа по величини етничка група у општини, а највећим делом је сконцентрисана у насељу Голубинци. Са досељавањима на теритторију општине Стара Пазова почињу крајем XVIII века. Њихову културу и традцију живљења на овим просторима чува и негује Хрватско културно просвјетно друштво “Томислав” из Голубинаца.

Број становника у местима општине Стара Пазова по попису из 2011. године:

Стара Пазова 18 602
Нова Пазова 17 105
Нови Бановци 9 443
Стари Бановци 5 954
Војка 4.752
Голубинци 4.721
Белегиш 2.973
Сурдук 1.397
Крњешевци 845

Related posts