O manifestacijama

U opštini Stara Pazova održava se veliki broj manifestacija različitog karaktera. Najčešće su manifesatcije kulturnog, sportskog, privrednog i turističkog značaja, čiji je glavni pokrovitelj Opština Stara Pazova. Turistička organizacija opštine Stara Pazova organizuje, pomaže i podržava mnoge manifestacije. Među najznačajnije turističke manifestacije spadaju:

Gastro Srem

Savremeno doba donelo je velike promene gde se gube tradicionalni načini ishrane ali zato je tu „Gastro Srem“, kao jedinstvena manifestacija na ovom prostoru koja će kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spojiti tradicionalno i savremeno doba. Manifestacija će posetiocima dočarati ambijentalnu sredinu, kroz gastronomiju na jedan sofisticiran način, prikazaće se kuluturno istorijsko nasleđe Srema.

Fijakerijade

Mesec septembar je mesec fijakerijada u opštini Stara Pazova. Smotre i takmičenja paradnih zaprega i fijakera tradicionalno se održavaju u većini opštinskih mesta. Organizuju se početkom septembra u Golubincima, zatim u Starim Banovcima, i krajem meseca u Surduku. Okupljaju veliki broj ljubitelja konja i konjičkih soprtova iz svih delova Srema i šire. Fijakerijade neguju konjarstvo i čuvaju od zaborava duh minulih vremena.

Mačkare

40 dana pre katoličkog Uskrsa- predstavljaju stari pokladni običaj koji se tradicionalno održava već 200 godina u Golubincima, a zavisno od poklada organizuje se u februaru ili martu. Manifestacija traje tri dana, počinje „Balom pod maskama“, naredni dan je „Maskembal“ gde se takmiče i nagrađuju maske, a poslednji dan je Karneval odnosno defile na kome učestvuje preko 500 maski.

Povezani tekstovi