Како стићи

mapa opštine Stara Pazova
мапа општине Стара Пазова

 

Аутомобилом – Стара Пазова има изузетно повољан саобраћајно-географски и геостратегијски положај, јер се налази на 30-так км од Београда и 40-так км од Новог Сада. Територију општине пресеца неколико важних саобраћајница: ауто-пут Београд -Загреб, ауто-пут Београђ Нови Сад, магистрални пут М22/1 Београђ Нови Сад Суботица.

Аутобусом – Аутобуска станица “Ласта” налази се у самом центру насеља Стара Пазова.

Адреса: Аутобуска станица “Ласта”
Ћирила и Методија 22,
22300 Стара Пазова
Телефон: 022/311-617 Информације
Сајт: www.lasta.rs

Возом – Железничка станица “Стара Пазова” удаљена је од центра истоименог насеља око два километра. Кроз Стару Пазову пролази међународна пруга Београђ Загреб- Љубљана и Београђ Нови Сад Будимпешта.

Железничка станица “Стара Пазова”
Адреса: Железничка бб,
22300 Стара Пазова
Телефон:022/312-922

Бициклом – Транс-европска бициклистичка маршрута «ЕуроВело 6», која спаја Атлантик са Црним морем, пролази кроз један од најлепших делова Србије. “ЕуроВело” је пројекат Европске бициклистичке федерације, путем којег се развија мрежа бициклистичких путева кроз Европу. Састоји се од 12 транс-континенталних праваца који пролазе целим континентом у дужини од преко 60.000 км. «ЕуроВело 6»  маршута дугачка је 3.653 км и прати токове већине европских река. Почиње у луци Сен-Назер у Француској, а иде кроз Швајцарску, Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску, Хрватску, Србију, Бугарску и Румунију све до ушћа Дунава у Црно море. Бициклистичка рута кроз Србију (667км), која се протеже од Бачког Брега до Брегова, подељена је на седам етапа. Четврта етапа Нови Сад – Београд (дуга 96 км), пролази територијом општине Стара Пазова кроз места: Сурдук, Белегиш, Старе и Нове Бановце. Стаза води ободним делом Фрушке горе, пределом у ком се смењују шумовити пејзажи националног парка, сремске равнице, воћњака и винограда.

Maršuta "EURO VELO 6"-kroz opštinu Staru Pazovu
Маршута “ЕУРО ВЕЛО 6”- кроз општину Стару Пазову

Скретањем са ове руте до интересантних насеља општине Стара Пазова, туристи могу уживати у лепотама дунавске обале, упознати традицију ових простора али и савремени дух градског насеља Старе Пазове, центра једне од најразвијенијих општина у земљи.

Карактеристике стазе кроз општину Стару Пазову:

Дужина: 22,8 км

Надморска висина: 123-74 м

Квалитет стазе: добар (“perfectly rideable”)

Надморска висина на уласку у Сурдук је 123 м а на изласку из Бановаца (код аеродрома) је 94 м, тачка код Сурдука је и највиша тачка деонице док је најнижа тачка на 74 м близу Дунава код Старих Бановаца. Практично се стаза “спушта” од Сурдука до Старих Бановаца да би затим поново ишао лагани успон како се траса одаљава од реке. Ширина пута/стазе којом се вози:

 • Преко 5 м – преовлађује на 15 од 23 км трасе
 • 3 – 5 м – преовлађује на 4 од 23 км трасе
 • 5 – 3 м – преовлађује на 4 од 23 км трасе

Целом дужином трасе подлога је асфалт или одговарајућа подлога високог квалитета и траса се води као “перфецтлy ридеабле”. Траса целом дужином прати пут (“публиц роадс”) и не постоји посебна бициклистичка стаза. У дужини од 4 км вози се тротоаром у смислу да бициклисти деле простор са пешацима (кроз насељена места). Када је реч о опсервираном интензитету саобраћаја, разликује се 5 категорија, од најнижег нивоа ка најгушћем саобраћају исказано бројем возила на дневном нивоу:

 • 0 – 500 – преовлађује на 5 од 23 км трасе
 • 501 – 2000 – преовлађује на 12 од 23 км трасе
 • 2001 – 4000 – преовлађује на 3 од 23 км трасе
 • 4001 – 10000 – преовлађује на 3 од 23 км трасе
 • преко 10000 – није уочено

Како стаза све време прати пут, постоје  и ограничења брзине за моторизована возила:

 • 31 – 50 км/х – преовлађује на 11 од 23 км трасе
 • 51 – 70 км/х – преовлађује на 5 од 23 км трасе
 • преко 70 км/х – преовлађује на 7 од 23 км трасе

На деоници кроз општину Стару Пазову постоје 2 хотела, 1 апартман, 1 пансион,  1 преноћиште и 1 камп са бунгаловима. Током 3 км је перцепирана вожња кроз “монотоноус / унаттрацтиве ландсцапе”. Што се тиче броја деоница, оне су дефинисане на нивоу целе трасе (око 4,400км) која спаја Атлантик и Црно море. ( подаци о транс-европској бициклистичкој маршрути «ЕуроВело 6» добијени су од Данубе Цомпетенце Центер). Дуж маршуте нижу се прелепи пејзажи Дунава и околне природе, као и бројне културно-историјске знаменитости као и традиционални ресторани.

линк  за апликацију  мапа  ЕуроВело 6 –  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.danubecc.eurovelo6

брошура смештајних капацитета ЕуроВело 6 “Bed&bike”http://eurovelo.rs/

Авионом – Аеродром “Никола Тесла” од средишта Старе Пазове удаљен је 25 км, а Батајнички аеродром свега 15 км.

foto arhiva kluba
фото архива клуба

Ваздухопловни клуб “Вихор” налази се у Војки. Вихор данас броји 12 чланова, 6 авиона и 7 змајева. У власништву имају писту дугачку 500 м, али се до наредне године планира продужење на 700-800 м. Летелице су смештене у два хангара. Вихор је тренутно заступник три велике фирме, Алпи Авиатион, Аир Цреатион и Пипистрел. У флоти се налазе авиони Пионеер 200, Пионеер 300, СИЛА 450ц и од скоро Вирус СW, добитник две НАСА награде. Такође, клуб има три најбоља змаја у држави. Вихор је освајао многе награде на државним и отвореним првенствима, међу којима је и прво место на државном такмичењу 2006. године. Чланови клуба броје преко 5000 сати проведених у ваздуху.

Related posts