Излетишта

Ревир – Гајић бара – Стара Пазова
Revir - Gajić bara-Stara Pazova
Ревир – Гајић бара – Стара Пазова

Гајић бара налази се у улици Камењарева бб у Старој Пазови и представља вештачко водно тело, тачније стари коп који је некад служио за експлоатацију глине и леса за потребе старопазовачке циглане. Назив  “Гајићка” добила по старопазовачкој породици Гајић која је изградила циглану.  Дужи низ година није у фунцији, а бара се већ годинама користи као одмориште за пецароше. Обале су делимично обрасле трском и барским растињем. Бара је порибљена, а околно становништво овде долази на риболов и рекреацију. Бару водом хране подземне воде из фреатске издани, али и атмосферске воде, мада сам квалитет и ниво воде често осцилира.
Бара се налази на улазу у Стару Пазову из правца Војке, са стране аутопута БеограђЗагреб, пар стотина метара после спуштања са надвожњака, са леве стране пута, у непосредној близини циглане у чијем склопу је иначе била. Настала је дугогодишњим ископавањем земље за поменуту циглану, која одавно не фунционише. Величине је одприлике као и већина бара насталих на поменути начин, обухвата 5 хектара земље и 5,8 хектара површине под водом. Овде се налазе заштићене и строго заштићене врсте као што су лабуд грбац (сигнyс олор) и мали вранац (пхалацроцораx пигмеyс).
Када је циглана престала са радом, бара је претворена у неку врсту језерцета на коме је било могуће пецати углавном бабушку, а у мањој мери и шарана, лињака, сома, кедера, бандара, штуку и смуђа.Језеро је намењено за спортски риболов. Комлексом управља Удружење спортских риболоваца Еко риболов-Стара Пазова.

Белегишке аде – Белегиш
Belegiške ade - foto Dream Danube Home
Белегишке аде – фото Dream Danube Home

Белегишке аде име су добиле по селу Белегиш. Насеље Белегиш се налази у источном делу Срема, на десној обали Дунава, око 36 километара северно од Београда. Смештено је на територији општине Стара Пазова, са око 3000 становника. На самом току Дунава који се протеже поред Белегиша налази се више ада (речних острва), које су и дан данас праве мале речне оазе за кампере и љубитеље природе, реке и риболова.
Белегишке аде чине туристикчи куриозитет, а свакако су и најатрактивније и најквалитетније дестинације за купаче и наутичаре овог дела Срема и Баната. Аде се налазе на Дунаву између Белегиша на сремачкој и Прелива на банатској страни. На већој ади се налази велика пешчана плажа која ни најмање не заостаје за онима на мору, коју краси пешчано дно и дрвеће које даје хлад за одмор, што чини овај штранд заиста изузетним.
Велика ада је највећа ада на овом делу дунавског тока од Бановаца до ушћа Тисе. На северном крају аде налази се врло популарна и посећена плажа. На источној страни аде, налазе се два до три рукавца, погодна за пристајање и риболов. Између источне обале аде и леве обале Дунава, односно Велике и Мале аде је такозвана пличина погодна за вожњу глисера, скутера и скијање на води.
Мала ада припада групи мањих острва, које се називају Формоза. Врло погодна за пристајање бродова, са лепим пешчаним плажама и местима за камповање.

Dream Danube Home – Белегиш
Najlepši pogled na Dunav
Најлепши поглед на Дунав у Белегишу – фото Dream Danube Home

На најлепшем простору у Белегишу, са спектакуларним погледом на Дунав и Београд ( око 20 километара ваздужном линијом), налази се Дреам Данубе Хоме. Комплекс је укупне површине око 60 ари са уређеним травњаком и одржаваним зеленилом покривен системом за заливање. Око целог комплекса (око 170м) је ограда од туја. На плацу је формирано више група већ одраслих стабала племенитих четинара и лишћара (кедрови, борови, брезе, гинко, чемпреси, тисе…). На располагању су на свим плацевима плин, трофазна сруја, градски водовод, Тотал ТВ, опрема за wireless.

Pogled na peščanu plažu
Поглед на пешчану плажу у Белегишу – фото Dream Danube Home

Замишљен као простор за одмор и дружење, током година прерастао је у нешто више. Наши пријатељи и њихови пријатељи су радо долазили и увек желели да се врате. Пословни партнери никада нису остајали равнодушни после небројних посета. Учестала путовања свих чланова породице по свету су резлтирала идејом да свет дође код нас и са нама подели овај амбијент снова. Није толико важно да ли ће се најавити заљубљени пар и остати неколико сати и неколико дана потпуно сами, да ли ће на прослави рођендана бити 10 или 250 званица, да ли ће се колеге једне фирме зближити играјући баскет, одбојку или фудбал, да ли ће успешна компанија поделити своје резултате са партнерима, да ли ће бициклисти са дунавске руте свратити на дан или пет, најважније је да поделе радост простора и увек се са задовољством враћају. Идеално за индивидуални одмор, прославе, журке, али и за сеоски туризам, уз минимална улагања. Више информација можете добити на тел: 063/205-275  или преко сајта http://www.dreamdanubehome.com

Вагани – Голубинци
Vagani - Golubinci
Вагани – Голубинци

Вагани су воћњаци и виногради смештени у сред питоме сремске равнице, на крајњем ободу Фрушке горе, што је погодовало узгоју ових култура. Представљају традиционално излетиште Голубинчана, а име се понели по потесу Вагани у којем се налазе. Ово је мирна и аутентична природна средина са 15 пударских кућа, без воде и струје као некака давно. Током пролећа и лета овде је неизбежна трпеза од виноградарских брескви, крушака, јабука, грожђа, рузмаринске ракије, и незаобилазног пударског бећарког паприкаша. Тишину понекад ремете плашила и клепетуше, и дренов штап који служе као одбрана од штеточина.

Related posts