Kako stići

mapa opštine Stara Pazova
mapa opštine Stara Pazova

 

Automobilom – Stara Pazova ima izuzetno povoljan saobraćajno-geografski i geostrategijski položaj, jer se nalazi na 30-tak km od Beograda i 40-tak km od Novog Sada. Teritoriju opštine preseca nekoliko važnih saobraćajnica: auto-put Beograd -Zagreb, auto-put Beograd- Novi Sad, magistralni put M22/1 Beograd- Novi Sad- Subotica.

Autobusom – Autobuska stanica “Lasta” nalazi se u samom centru naselja Stara Pazova.

Adresa: Autobuska stanica “Lasta”
Ćirila i Metodija 22,
22300 Stara Pazova
Telefon: 022/311-617 Informacije
Sajt: www.lasta.rs

Vozom – Železnička stanica “Stara Pazova” udaljena je od centra istoimenog naselja oko dva kilometra. Kroz Staru Pazovu prolazi međunarodna pruga Beograd- Zagreb- Ljubljana i Beograd- Novi Sad- Budimpešta.

Železnička stanica “Stara Pazova”
Adresa: Železnička bb,
22300 Stara Pazova
Telefon:022/312-922

Biciklom – Trans-evropska biciklistička maršruta «EuroVelo 6», koja spaja Atlantik sa Crnim morem, prolazi kroz jedan od najlepših delova Srbije. “EuroVelo” je projekat Evropske biciklističke federacije, putem kojeg se razvija mreža biciklističkih puteva kroz Evropu. Sastoji se od 12 trans-kontinentalnih pravaca koji prolaze celim kontinentom u dužini od preko 60.000 km. «EuroVelo 6»  maršuta dugačka je 3.653 km i prati tokove većine evropskih reka. Počinje u luci Sen-Nazer u Francuskoj, a ide kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju sve do ušća Dunava u Crno more. Biciklistička ruta kroz Srbiju (667km), koja se proteže od Bačkog Brega do Bregova, podeljena je na sedam etapa. Četvrta etapa Novi Sad – Beograd (duga 96 km), prolazi teritorijom opštine Stara Pazova kroz mesta: Surduk, Belegiš, Stare i Nove Banovce. Staza vodi obodnim delom Fruške gore, predelom u kom se smenjuju šumoviti pejzaži nacionalnog parka, sremske ravnice, voćnjaka i vinograda.

Maršuta "EURO VELO 6"-kroz opštinu Staru Pazovu
Maršuta „EURO VELO 6“- kroz opštinu Staru Pazovu

Skretanjem sa ove rute do interesantnih naselja opštine Stara Pazova, turisti mogu uživati u lepotama dunavske obale, upoznati tradiciju ovih prostora ali i savremeni duh gradskog naselja Stare Pazove, centra jedne od najrazvijenijih opština u zemlji.

Karakteristike staze kroz opštinu Staru Pazovu:

Dužina: 22,8 km

Nadmorska visina: 123-74 m

Kvalitet staze: dobar (“perfectly rideable”)

Nadmorska visina na ulasku u Surduk je 123 m a na izlasku iz Banovaca (kod aerodroma) je 94 m, tačka kod Surduka je i najviša tačka deonice dok je najniža tačka na 74 m blizu Dunava kod Starih Banovaca. Praktično se staza “spušta” od Surduka do Starih Banovaca da bi zatim ponovo išao lagani uspon kako se trasa odaljava od reke. Širina puta/staze kojom se vozi:

 • Preko 5 m – preovlađuje na 15 od 23 km trase
 • 3 – 5 m – preovlađuje na 4 od 23 km trase
 • 5 – 3 m – preovlađuje na 4 od 23 km trase

Celom dužinom trase podloga je asfalt ili odgovarajuća podloga visokog kvaliteta i trasa se vodi kao “perfectly rideable”. Trasa celom dužinom prati put (“public roads”) i ne postoji posebna biciklistička staza. U dužini od 4 km vozi se trotoarom u smislu da biciklisti dele prostor sa pešacima (kroz naseljena mesta). Kada je reč o opserviranom intenzitetu saobraćaja, razlikuje se 5 kategorija, od najnižeg nivoa ka najgušćem saobraćaju iskazano brojem vozila na dnevnom nivou:

 • 0 – 500 – preovlađuje na 5 od 23 km trase
 • 501 – 2000 – preovlađuje na 12 od 23 km trase
 • 2001 – 4000 – preovlađuje na 3 od 23 km trase
 • 4001 – 10000 – preovlađuje na 3 od 23 km trase
 • preko 10000 – nije uočeno

Kako staza sve vreme prati put, postoje  i ograničenja brzine za motorizovana vozila:

 • 31 – 50 km/h – preovlađuje na 11 od 23 km trase
 • 51 – 70 km/h – preovlađuje na 5 od 23 km trase
 • preko 70 km/h – preovlađuje na 7 od 23 km trase

Na deonici kroz opštinu Staru Pazovu postoje 2 hotela, 1 apartman, 1 pansion,  1 prenoćište i 1 kamp sa bungalovima. Tokom 3 km je percepirana vožnja kroz “monotonous / unattractive landscape”. Što se tiče broja deonica, one su definisane na nivou cele trase (oko 4,400km) koja spaja Atlantik i Crno more. ( podaci o trans-evropskoj biciklističkoj maršruti «EuroVelo 6» dobijeni su od Danube Competence Center). Duž maršute nižu se prelepi pejzaži Dunava i okolne prirode, kao i brojne kulturno-istorijske znamenitosti kao i tradicionalni restorani.

link  za aplikaciju  mapa  EuroVelo 6 –  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.danubecc.eurovelo6

brošura smeštajnih kapaciteta EuroVelo 6 „Bed&bike“http://eurovelo.rs/

Avionom – Aerodrom “Nikola Tesla” od središta Stare Pazove udaljen je 25 km, a Batajnički aerodrom svega 15 km.

Vazduhoplovni klub “Vihor” nalazi se u Vojki. Vihor danas broji 12 članova, 6 aviona i 7 zmajeva. U vlasništvu imaju pistu dugačku 500 m, ali se do naredne godine planira produženje na 700-800 m. Letelice su smeštene u dva hangarа. Vihor je trenutno zastupnik tri velike firme, Alpi Aviation, Air Creation i Pipistrel. U floti se nalaze avioni Pioneer 200, Pioneer 300, SILA 450c i od skoro Virus SW, dobitnik dve NASA nagrade. Takođe, klub ima tri najbolja zmaja u državi. Vihor je osvajao mnoge nagrade na državnim i otvorenim prvenstvima, među kojima je i prvo mesto na državnom takmičenju 2006. godine. Članovi kluba broje preko 5000 sati provedenih u vazduhu.

Povezani tekstovi