Stanovništvo

Prema popisu iz 2022. godine u opštini Stara Pazova živelo je 62.318 stanovnika. Usledio je pad populacije u odnosu na popis iz 2011. godine kada je ovde živelo 65.792 stanovnika.
Unutar opštine gustine naseljenosti variraju i najmanje stanovnika živi u Krnješevcima, a najviše u Staroj i Novoj Pazovi.
Opština Stara Pazova je poznata po raznolikoj etničkoj strukturi, a samim tim i konfesionoj i kulturnoj. Najbrojni narod čine Srbi, posle njih slede Slovaci, Hrvati, Romi i drugi narodi. Slovačka zajednica je do drugog svetskog rata bila dominatnija u Staroj Pazovi, a i danas je najveća zajednica u našoj zemlji. Na ovo područje slovački narod se doseljava u drugoj polovini XVIII veka, i do današnjih dana uspeo je da očuva svoj jezik, narodnu kulturu, nošnju i običaje. Okosnicu njihove tradicije čine osnovna škola na slovačkom jeziku “Heroj Janko Čmelik”, SKUD “Heroj Janko Čmelik”, folklorni ansambl “Klasje”, pozorišna grupa “VHV”, Evangelička a.v. Crkva, radio program RTV Stare Pazove na slovačkom jeziku,…
Hrvatska zajednica je treća po veličini etnička grupa u opštini, a najvećim delom je skoncentrisana u naselju Golubinci. Sa doseljavanjima na terittoriju opštine Stara Pazova počinju krajem XVIII veka. Njihovu kulturu i tradciju življenja na ovim prostorima čuva i neguje Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Tomislav” iz Golubinaca.

Broj stanovnika u mestima opštine Stara Pazova po popisu iz 2022. godine:

Stara Pazova 18.522
Nova Pazova 16.115
Novi Banovci 8.796
Stari Banovci 5.901
Vojka 4.338
Golubinci 4.175
Belegiš 2.535
Surduk 1.202
Krnješevci 734

 

 

Povezani tekstovi