Stanovništvo

Prema popisu iz 2011. godine u opštini Stara Pazova živelo je 65.792 stanovnika. Usledio je pad populacije u odnosu na popis iz 2002. godine kada je ovde živelo 67.576 stanovnika. Prirodni priraštaj poslednjih godina nažalost ima negativan trend i iznosi -1,6 ‰.
Unutar opštine gustine naseljenosti variraju i najmanje stanovnika živi u Krnješevcima, a najviše u Novoj Pazovi i Novim Banovcima. Prema poslednjem popisu udeo ženskog stanovništva na teritoriji opštine Stara Pazova pretekao je mušku populaciju, jer je iznosio 33460 što je za 1130 osoba ženskog pola više.
Opština Stara Pazova je poznata po raznolikoj etničkoj strukturi, a samim tim i konfesionoj i kulturnoj. Najbrojni narod čine Srbi, posle njih slede Slovaci, Hrvati, Romi i drugi narodi. Slovačka zajednica je do drugog svetskog rata bila dominatnija u Staroj Pazovi, a i danas je najveća zajednica u našoj zemlji. Na ovo područje slovački narod se doseljava u drugoj polovini XVIII veka, i do današnjih dana uspeo je da očuva svoj jezik, narodnu kulturu, nošnju i običaje. Okosnicu njihove tradicije čine osnovna škola na slovačkom jeziku “Heroj Janko Čmelik”, SKUD “Heroj Janko Čmelik”, folklorni ansambl “Klasje”, pozorišna grupa “VHV”, Evangelička a.v. Crkva, radio program RTV Stare Pazove na slovačkom jeziku,…
Hrvatska zajednica je treća po veličini etnička grupa u opštini, a najvećim delom je skoncentrisana u naselju Golubinci. Sa doseljavanjima na terittoriju opštine Stara Pazova počinju krajem XVIII veka. Njihovu kulturu i tradciju življenja na ovim prostorima čuva i neguje Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Tomislav” iz Golubinaca.

Broj stanovnika u mestima opštine Stara Pazova po popisu iz 2011. godine:

Stara Pazova 18 602
Nova Pazova 17 105
Novi Banovci 9 443
Stari Banovci 5 954
Vojka 4.752
Golubinci 4.721
Belegiš 2.973
Surduk 1.397
Krnješevci 845

 

 

Povezani tekstovi