Магацин “Мацура”

Magacin "Macura"-Stari Banovci
Магацин “Мацура”-Стари Бановци

Магацин “Мацура” име је, као и сам музеј, понео по свом власнику Владимиру Мацури. Налази се у Грчкој улици у Старим Бановцима, а Бановчани су тај простор називали Стари млин. Смештен је неколико километара узводно од музеја “Мацура”, пловећи Дунавом од Нових ка Старим Бановцима, односно 25 км друмом од Београда. Магацин је на адреси Зенит 4.

“Овде се некад складиштило жито,
од њега би постало брашно, а потом хлеб.
И људи су били захвални.”

Magacin "Macura"-Stari Banovci
Магацин “Мацура” – Стари Бановци

Магацин Мацура замишљен је као место за „архивирање најразличитијих уметничлких дела и поступака и за ревизију свега што нам се догађало. Некадашњи рудник хлеба постао је рудник наде”
У Магацину су архивирани документи о уметности и раду групе Горгона– Јосипа Ваниште, Ере Миливојевића, Гергеља Уркома, Браце Димитријевића, Косте Богдановића, Марине Абрамовић, Олге Јеврић, Владана Радовановића, Јозефа Бојса…
У овом несвакидашњем галеријском простору поред уметничких поставки и изложби, предвиђени су и разни кутурни перформанси. Томе у прилог сведочи чињеница да су се у Магацину одржале већ две ревије моде, наше модне креаторке Драгане Огњеновић, као и представа Никите Миливојевића.

Реч две о Зенитизму

Љубомир Мицић је био српски песник, прозни писац, књижевни критичар, глумац и оснивач српског авангардног покрета зенитизам. Најзначајнији сегмент његовог рада представља покретање и уређивање часописа Зенит, месечне интернационалне ревије за уметност и културу, која излази од фебруара 1921. до априла 1924. у Загребу, потом од 1924. до децембра 1926. у Београду.
Зенитизам представља изворно српски авангардни покрет, који једини успева да пређе границе тадашње Југославије и постане познат и цењен у Европи. Зенит је био часопис интернационалног карактера, у коме су многи истакнути уметници тог времена објављивали своје радове на француском, немачком, холандском, мађарском, есперанту… Посебно су значајне везе са италијанским футуристима, пре свега са њиховим идејним творцем Филипом Томазом Маринетијем, што говори о афирмативном односу зенитиста према новим техничким и технолошким достигнућима.

За више информација посетите сајт:

http://www.muzejmacura.com/index_files/Page385.htm

Related posts