Музеј “Мацура”

Muzej "Macura"-Novi Banovci
Музеј “Мацура” – Нови Бановци – фото архива Музеја

Музеј “Мацура” се налази у Земунској улици бб у Новим Бановцима, на 23 км северозападно од Београда, на десној обали Дунава. Мештани су здање назвали “необичном кућом без прозора и крова”, а име је понео по свом власнику и колекционару Владимиру Мацури.
Отворен је у мају 2008. године, као први приватни музеј у нашој земљи. У тлоцрту представља меандар, по узору на слике Јулија Книфера, једног од чланова групе Горгона. Површина музејског комплекса износи око 650 метара квадратних, где се чувају драгоцена дела зенитизма, југо–даде, руског и пољског конструктивизма, средњовековне авангарде, београдског надреализма, група ЕКСАТ 51 и Горгона, високе модерне, концептуалне уметности, бечког акционизма, војвођанске неоавангарде…Уметничка збирка представља једну од највећих приватних колекција неоавангардне уметности на овим просторима.
Музеј “Мацура” првенствено функционише као институција задужена за чување, проучавање и излагање уметничких и историјских предмета из збирке његовог оснивача.
Изложбени простор је на два нивоа, а музеј има депо, стамбено-радни простор, и кафе бар са продајним пултом и санитарним чвором. Окружен је парком, са воћњаком, парковским скулптурама и резденцијалним објектима за госте. Воћњак има карактеристике посебен музејске збирке, јер садржи старе сорте јабука и крушака, које се нестале са наших простора.
Музеј је поред изложбеног функционише и као културни простор, јер се овде итзводе и одржавају, најразличитији перформанси, концерти, позоришне представе, филмске пројекције, предавања…

Владимир Мацура је пореклом из Книна, али се средином 80-их година прошлог века преселио у Беч. Тамо је почео да се бави колекционарством и временом се рађала идеја о сопственој галерији односно музеју. Мацура поседује можда најзначајну збирку уметничких дела из периода авангарде 20-их и 30-их година, и модерне уметности 60-их и 70-их настале на тлу Југославије, оригинална документа из тог периода, као и збирку дизајнираних столица из XX века. У музеју Мацура налазе се нека од кључних дела београдског надреализма, укључујући и публикације у вези са продукцијом овог покрета.
Свако отварање и затварање сезоне у Музеју Мацура већ годинама представља посебан културни и уметнички догађај.

За више информација посетите сајт Музеја “Мацура”

http://www.muzejmacura.com/

 

Related posts