Muzej „Macura“ – Novi Banovci

Muzej "Macura"-Novi Banovci- foto arhiva Muzeja
Muzej „Macura“-Novi Banovci- foto arhiva Muzeja

Muzej „Macura“ se nalazi u Zemunskoj ulici bb u Novim Banovcima, na 23 km severozapadno od Beograda, na desnoj obali Dunava. Meštani su zdanje nazvali “neobičnom kućom bez prozora i krova”, a ime je poneo po svom vlasniku i kolekcionaru Vladimiru Macuri.
Otvoren je u maju 2008. godine, kao prvi privatni muzej u našoj zemlji. U tlocrtu predstavlja meandar, po uzoru na slike Julija Knifera, jednog od članova grupe Gorgona. Površina muzejskog kompleksa iznosi oko 650 metara kvadratnih, gde se čuvaju dragocena dela zenitizma, jugo–dade, ruskog i poljskog konstruktivizma, srednjovekovne avangarde, beogradskog nadrealizma, grupa EKSAT 51 i Gorgona, visoke moderne, konceptualne umetnosti, bečkog akcionizma, vojvođanske neoavangarde…Umetnička zbirka predstavlja jednu od najvećih privatnih kolekcija neoavangardne umetnosti na ovim prostorima.
Muzej „Macura“ prvenstveno funkcioniše kao institucija zadužena za čuvanje, proučavanje i izlaganje umetničkih i istorijskih predmeta iz zbirke njegovog osnivača.
Izložbeni prostor je na dva nivoa, a muzej ima depo, stambeno-radni prostor, i kafe bar sa prodajnim pultom i sanitarnim čvorom. Okružen je parkom, sa voćnjakom, parkovskim skulpturama i rezdencijalnim objektima za goste. Voćnjak ima karakteristike poseben muzejske zbirke, jer sadrži stare sorte jabuka i krušaka, koje se nestale sa naših prostora.
Muzej je pored izložbenog funkcioniše i kao kulturni prostor, jer se ovde itzvode i održavaju, najrazličitiji performansi, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, predavanja…

Vladimir Macura je poreklom iz Knina, ali se sredinom 80-ih godina prošlog veka preselio u Beč. Tamo je počeo da se bavi kolekcionarstvom i vremenom se rađala ideja o sopstvenoj galeriji odnosno muzeju. Macura poseduje možda najznačajnu zbirku umetničkih dela iz perioda avangarde 20-ih i 30-ih godina, i moderne umetnosti 60-ih i 70-ih nastale na tlu Jugoslavije, originalna dokumenta iz tog perioda, kao i zbirku dizajniranih stolica iz XX veka. U muzeju Macura nalaze se neka od ključnih dela beogradskog nadrealizma, uključujući i publikacije u vezi sa produkcijom ovog pokreta.
Svako otvaranje i zatvaranje sezone u Muzeju Macura već godinama predstavlja poseban kulturni i umetnički događaj.

Za više informacija posetite sajt Muzeja „Macura“

http://www.muzejmacura.com/

Povezani tekstovi