Римокатоличка филијална црква Пресветог Тројства – Стара Пазова

 Katolička filijalna crkva “Presvetog Trojstva” u Staroj Pazovi
Католичка филијална црква “Пресветог Тројства” у Старој Пазови

Католичка филијална црква “Пресветог Тројства” налази се у улици Светосавска бр. 4 у Старој Пазови. Камен темељац благословила су велечасна господа Карло Павличић, жупник инђијски, Фрањо Вуковић, жупник голубиначки и Јосип Галета, жупник новобановачки, а 11. јула 1908. године је отпочела градња цркве.

Razglednica iz perioda gradnje crkve, prva polovina XX veka
Разгледница из периода градње цркве, прва половина XX века

Сакрални објекат је мањих димензија. Главни портал на северу је правоугаоног облика, надвишен троугаоним тимпаноном и фланкиран призиданим пиластрима. Изнад портала у правцу звоника налази се осредњи кружни отвор – окулус. Звоник је низак и надвишен купастом капом од црног лима, у доњем делу украшен је са све четири стране засеченим тимпанонима.

Oltar
Олтар

За градњу цркве постарао се одбор у саставу: Антун Рупп велепоседник, судија Иван Бишкупец потпредседник, Драгутин Рупп секретар, др Виктор Рупп благајник и одборници Карло Браун, Драгутин Келемрен, Илија Леиаерер, Јосип Ловодић, Јохан Винклер и Фрања Виттман. Извођење радова преузео је зидарски мајстор Јосип Цимерман из Новог Сланкамена за 20.210 круна и 87 филира, свота је почев од 5.8.1885. године сакупљена милодарима жупљана. Висока краљевска влада у Загребу, за време бана Кхуена Хöдерварyа 1888. године, поклонила је у центру Старе Пазове парцелу од 77 ари католичкој општини Стара Пазова. Старопазовачки католици подигли су 29.07.1888. године крст на добијеном земљишту који је истог дана благословио управитељ жупе дозволом Ординаријата.

 Katolička filijalna crkva “Presvetog Trojstva” u Staroj Pazovi
Католичка филијална црква “Пресветог Тројства” у Старој Пазови

Споменица о почетку изградње цркве у Старој Пазови положена је у камен темељац, на свечан начин, уз присутност потписаних 11. јула 1908. године. Импозантна је била процесија која је кренула из дворишта Николе Жажинца кр. кот. предстојника, а у којој је учествовала сва месна интелигенција и која се кретала на место где ће бити благослов камен темељац, где се окупило много знатижељника иновераца, евангелика.

Сам чин благослова обавио је Карло Павличић инђијски жупник. Десетог септембра исте године, дозволом бискупа др. Анђелка Воршака, жупник Фрањо Вуковић благословио је лепи мједени криж, који је у његовом присуству потом постављен на торањ новосаграђене цркве у Старој Пазови, а 23. 10. 1909. године благословена су и постављена на торањ три звона. Године 1885. насликана је уљем на платну икона Свете Тројице.

Katolička filijalna crkva “Presvetog Trojstva” u Staroj Pazovi
Католичка филијална црква “Пресветог Тројства” у Старој Пазови

Посвета цркве у Старој Пазови обављена је у част Пресветом Тројству, 20. фебруара 1910. године. Од тог се дана, сваке недеље, иза младе недеље у месецу, служи света миса у новосаграђеној и благословеној цркви Пресветог Тројства у Старој Пазови. У старопазовачкој филијалној Римокатоличкој цркви свештеничке дужности обављаја жупник из Голубинаца.

На основу одлуке Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица, римокатоличка црква Пресветог Тројства у Старој Пазови представља евидентирану непокреност.

Литература:

Јанко Шаго, Хроника Старе Пазове, Нови Сад,1991.

Марка Кљајића, “Голубинци кроз повјест”, Петроварадин, 1995.

Катарина Вереш, Стара Пазова и свештеници, Стара Пазова, 2005.

Related posts