Rimokatolička filijalna crkva Presvetog Trojstva — Stara Pazova

Rimokatolička filijalna crkva Presvetog Trojstva — Stara Pazova
Rimokatolička filijalna crkva Presvetog Trojstva — Stara Pazova

Katolička filijalna crkva “Presvetog Trojstva” nalazi se u ulici Svetosavska br. 4 u Staroj Pazovi. Kamen temeljac blagoslovila su velečasna gospoda Karlo Pavličić, župnik inđijski, Franjo Vuković, župnik golubinački i Josip Galeta, župnik novobanovački, a 11. jula 1908. godine je otpočela gradnja crkve.

Razglednica iz perioda gradnje crkve, prva polovina XX veka
Razglednica iz perioda gradnje crkve, prva polovina XX veka

Sakralni objekat je manjih dimenzija. Glavni portal na severu je pravougaonog oblika, nadvišen trougaonim timpanonom i flankiran prizidanim pilastrima. Iznad portala u pravcu zvonika nalazi se osrednji kružni otvor – okulus. Zvonik je nizak i nadvišen kupastom kapom od crnog lima, u donjem delu ukrašen je sa sve četiri strane zasečenim timpanonima.

Unutrašnjost crkve
Unutrašnjost crkve

Za gradnju crkve postarao se odbor u sastavu: Antun Rupp veleposednik, sudija Ivan Biškupec potpredsednik, Dragutin Rupp sekretar, dr Viktor Rupp blagajnik i odbornici Karlo Braun, Dragutin Kelemren, Ilija Leiaerer, Josip Lovodić, Johan Vinkler i Franja Vittman. Izvođenje radova preuzeo je zidarski majstor Josip Cimerman iz Novog Slankamena za 20.210 kruna i 87 filira, svota je počev od 5.8.1885. godine sakupljena milodarima župljana. Visoka kraljevska vlada u Zagrebu, za vreme bana Khuena Hödervarya 1888. godine, poklonila je u centru Stare Pazove parcelu od 77 ari katoličkoj opštini Stara Pazova. Staropazovački katolici podigli su 29.07.1888. godine krst na dobijenom zemljištu koji je istog dana blagoslovio upravitelj župe dozvolom Ordinarijata.

Unutrašnjost crkve- oltar
Unutrašnjost crkve- oltar

Spomenica o početku izgradnje crkve u Staroj Pazovi položena je u kamen temeljac, na svečan način, uz prisutnost potpisanih 11. jula 1908. godine. Impozantna je bila procesija koja je krenula iz dvorišta Nikole Žažinca kr. kot. predstojnika, a u kojoj je učestvovala sva mesna inteligencija i koja se kretala na mesto gde će biti blagoslov kamen temeljac, gde se okupilo mnogo znatiželjnika inoveraca, evangelika.

Unutrašnjost crkve- slika
Unutrašnjost crkve- slika Svete Trojice iz 1885.god.

Sam čin blagoslova obavio je Karlo Pavličić inđijski župnik. Desetog septembra iste godine, dozvolom biskupa dr. Anđelka Voršaka, župnik Franjo Vuković blagoslovio je lepi mjedeni križ, koji je u njegovom prisustvu potom postavljen na toranj novosagrađene crkve u Staroj Pazovi, a 23. 10. 1909. godine blagoslovena su i postavljena na toranj tri zvona. Godine 1885. naslikana je uljem na platnu slika Svete Trojice.

Unutrašnjost crkve - vitraž
Unutrašnjost crkve – vitraž

Posveta crkve u Staroj Pazovi obavljena je u čast Presvetom Trojstvu, 20. februara 1910. godine. Od tog se dana, svake nedelje, iza mlade nedelje u mesecu, služi sveta misa u novosagrađenoj i blagoslovenoj crkvi Presvetog Trojstva u Staroj Pazovi. U staropazovačkoj filijalnoj Rimokatoličkoj crkvi svešteničke dužnosti obavljaja župnik iz Golubinaca.

Rimokatolička filijalna crkva Presvetog Trojstva — Stara Pazova
Rimokatolička filijalna crkva Presvetog Trojstva — Stara Pazova

Na osnovu odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, rimokatolička crkva Presvetog Trojstva u Staroj Pazovi predstavlja evidentiranu nepokrenost.

Literatura:

Janko Šago, Hronika Stare Pazove, Novi Sad,1991.

Marka Kljajića, „Golubinci kroz povjest“, Petrovaradin, 1995.

Katarina Vereš, Stara Pazova i sveštenici, Stara Pazova, 2005.

Povezani tekstovi