Šest vekova Vojke

Svečanom akademijom povodom 6 vekova od prvih pisanih zapisa o Vojki, u nedelju  je završena četvorodnevna proslava obeležavanja ovog velikog jubileja.

Pre akademije, u centru sela ispred Doma kulture, Milan Beara, zamenik predsednika Opštine Stara Pazova je zajedno sa Ljubanom Skopljakom, predsednikom Saveta MZ Vojka,  otkrio vetrenjaču, simbol sela izrađen od drveta.

U okviru akademije o duhovnosti sela je govorio protojerej Radomir Sandić, novinar Anđelka Mali je potsetila na arheološka nalazišta o Vojki, brojnim gostima se obratio i Anđelko Erdeljanin, novinar, književnik i autor monografije Vojka. U muzičkom delu programa su nastupili hor Sveti Nikolaj Srpski iz Nove Pazove, Ženka pevačka grupa KUD-a Slavko Gajin sa najstarijom zabeleženom pesmom o Vojki, kao i mr kontrabasa Ljubinko Lazić. Posredsedstvom video bima, svečani skup su pozdravili Vojčani, koji su u svetu a ne zaboravljaju svoje selo, dok je na kraju programa prikazan dokumetarni film 6 vekova Vojke, autora Milivoja Kovačevića. Iako je centralna proslava trajala 4 dana i svoj epilog  imala upravo na dan seoske crkvene slave, Sveti Nikola, koja je ujedno i Dan Mesne zajednice, cela godina je u znaku ovog velikog jubileja. 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A3E0a0FbWjg[/youtube]

 

 


Povezani tekstovi