Dunav

Dunav je, posle Volge, druga po dužini reka u Evropi, a u svetu zauzima 33. mesto. Izvire u podnožju planine Švarcvald na jugozapadu Nemačke, gde se kod mesta Donauešingen spajaju reke Breg i Brigah. Reka svoj tok dalje nastavlja prema istoku gde prolazi kroz nekoliko evropskih metropola poput Beča, Bratislave, Budimpešte i Beograda. Dunav protiče ili čini granicu deset država, a redom to su: Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina. Dužina Dunava od izvora do ušća, u obliku delte u Crnom moru, iznosi 2850 km. Sliv Dunava ima površinu od 817.000 km2. Reka Dunav predstavlja veoma važan transportni koridor- pan evropski koridor VII. U regionima koji su direktno vezani za Dunav živi oko 75 miliona stanovnika starog kontinenta.

Kroz Srbiju Dunav teče u dužini od 588 km, od ulaska u našu zemlju kod Bezdana, do izlaska kod Prahova, a plovan je celim svojim tokom. Dunav prolazi kroz 22 grada i opštine u Srbiji, i na ovom prostoru živi skoro milion stanovnika naše zemlje.
Dunav je najveći i najvažniji vodotok na području opštine Stare Pazove i ograničava je, odnosno uokviruje je sa istočne strane. Reka protiče, kako je spomenuto, istočnom granicom opštine u dužini od 24 km, od 1211. do 1187. rečnog kilometra. Opštinu od korita reke deli visok lesni odsek tako da visoke vode plave samo uzak deo aluvijalne ravni, koja zauzima znatniju površinu samo kod Belegiša. Na ovom prostoru Dunav predstavlja mirnu i sporu panonsku reku. Nivo srednjeg vodostaja na ovom području je 71,5 m. Sliv Dunava uzvodno od područja opštine iznosi preko 400.000 km2. Na toj površini se skupi toliko vode da pored opštine u proseku protiče 3.890 m3 u sekundi. Gotovo svake zime na Dunavu se pojavljuje led. Najčešće je to ploveći led, koji se javlja u proseku od 5 do 40 dana godišnje.

Naše podunavlje obuhvata četiri naselja koja se nižu prateći tok Dunava, iz pravca Novog Sada, nastavljajući se na Stari Slankamen, to su  Surduk, Belegiš, Stari Banovci i Novi Banovci. Dunavska obala je nedirnuta i autentična, uz jedan živopisan krajolik sa lesnim odsecima, rukavcima, adama, kafićima, plažama, ima sve prednosti i pogodnosti za uživanje u lepotama i čarima ove divne velike reke.
Galerija:

Povezani tekstovi