Nadlacka – lokalni gastronomski slovački specijalitet u Staroj Pazovi
U Staroj Pazovi 2022. godine otvorena je specijalizovana radnja, pod nazivom “Nadla”. Bavi se pravljenjem tradicionalnih “nadlacki”koje su pazovački–slovački lokalni specijalitet. Slovaci su ovaj recept doneli iz Slovačke pre 250 godina kada su se doselili u Staru Pazovu. Tajna leži u tome što se ova gastronomska delicija pravi isključivo od lokalnih domaćih sirovina. U pitanju je kiselo- bazno testo koje se kuva na pari, vazdušasto je i mekano a u donjem delu i hrskavo. Kada je ispečeno posipa se sa makom ili orasima pomešanim sa šećerom, a slana varijanta je sa domaćim sirom. Pored navedenih tradicionalnih, tu su i modernizovane nadlacke sa raznim ukusima i dodacima kao što su gauda sir, šunka, pečenica, paradajz, rukola, duvan čvarci, pekmez, nugat lešnik krem, keks, karamela, majonez, kečap, pavlaka, tartar, krem od pistaća itd. Zahvaljujući mladim entuzijastima, ljubiteljima dobrog zalogaja nastala je ideja da se baš nadlacka ponudi turistima i onima koji žele da uživaju u zdravoj, staroj i dobroj recepturi.
Adresa: Trg dr Zorana Đinđića, lokal 1, Stara Pazova
Kontakt telefon:063/777-53-51