Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca — Novi Banovci

Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca — Novi Banovci
Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca — Novi Banovci

Hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca nalazi se u Školskoj ulici bb u Novim Banovcima. Željom meštana Novih Banovaca, 1991.godine, osnovan je Inicijativni odbor Srpske pravoslavne crkve za osnivanjem crkvene opštine i uprave parohije u mestu. Po odluci episkopa sremskog gospodina Vasilija ( e. br. 697 od 18.09.1991.) osniva se crkvena opština i parohija u Novim Banovcima, koju je vodio paroh starobanovački.

Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca — Novi Banovci
Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca — Novi Banovci

Osvećenje temelja započetog hrama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, 28. avgusta 1992. godine izvršio je njegovo preosveštenstvo gospodin Vasilije, episkop sremski. Ovo zdanje podignuto je po nacrtima arhitekte Mileta Zeca i građevinskog inženjera Marka Babića u vizantijskom stilu. Sveštenik je liturgiju služio nedeljom i praznicima, na temeljima započetog hrama, pod vedrim nebom. Dolaskom protojereja Sime Višekruna nastavlja se gradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a sa pokloničkog putovanja, iz manastira Ostrog donet je kamen koji je obrađen i uzidan iznad ulaznih vrata na zapadnoj strani hrama u Novim Banovcima. Crkvena zvona su osvećena i postavljena 29. marta 1998. godine i prvi put su zazvonila, zahvaljujući darodavcima porodici Kotarac iz Novih Banovaca.

Unutrašnjost hrama
Unutrašnjost hrama

Nekoliko meseci kasnije 16. septembra 1998. godine postavljen je krst na zvoniku i glavnoj kupoli hrama. Tako je crkva sazidana, pokrivena i omalterisana, urađeni su celokupni stolarski poslovi i postavljena tri zvona, kao i ikonostas, koji je zajedno sa pevnicama izradio Milovan Bulatović, a oslikao Rade Sarić. Živopis izvodi Mihajlo Đember. Na Veliki petak 2014.godine, u hramu je postavljen i osvećen monumentalni, okovani, drveni krst, kojeg je priložio Goran Bolić iz Busija.

Unutrašnjost hrama
Unutrašnjost hrama

Dan Svetog Vasilija Ostroškog, patrona hrama i zaštitnika mesta obeležava se 12. maja. Vasilije Ostroški je bio rodom iz Popova polja u Hercegovini. Rođen je najverovatnije 1610. godine a kao dečak je stupio u trebinjski manastir gde se zamonašio. Godine 1639. postao je episkop Zapadnohercegovačke eparhije.Vreme je provodio u postu i molitvi u pećini na ostroškim stenama. Obilazio je sela svoje duhovne pastve, želeći da stanovništvo održi u veri, nadi i spasenju. Blažena smrt Vasilija Ostroškog nastupila je 12. maja 1671.godine. U najmračnijim vremenima za srpski narod pod turskom vlašću, lik Svetog Vasilija osvetljavao je život vernika. Kult svetitelja je poštovan vekovima u duši naših naroda i ostao je simbol pravoslavne vere. U ovoj parohiji nema starina, značajnijih relikvija, kao ni parohijskog i Svetosavskog doma.
Literatura:
Milka Mijajlović, Novi Banovci kroz istoriju, Nova Pazova, 2003.
Srđan Ercegan, Spomenica vladičanstva sremskog, Sremski Karlovci, 2014.

Povezani tekstovi